Megnézem!
Bezár!
Magyar Német Angol

Pinceszer és konyhaszerÍrók, költők a pincében és a konyhában 

Jásdi Pince

Csopak, Arany János utca 2.

2016. július 26. 18 óra


Részletek

Olaszrizling Szerintünk 2016 Csopak!
Sétáló kóstoló két helyszínen:

Jásdi Borterasz
Szent Donát Birtok 

Időpont: 2016.02.13. 13:00-18:00

Program: közel 30 borászat 60 féle olaszrizlingjének kóstolója két helyszínen.

Belépőjegy ára: 7.500,- Ft / Fő 
(Olaszrizling kóstolón való részvétel és busztranszfer a két helyszín és Balatonfüred között a rendezvény teljes ideje alatt)

Regisztráció kizárólag itt lehetséges:
olaszrizling.szerintunk@gmail.com

Borászok a Kanapén.

"Borászok a kanapén" sorozatunk következő vendége TAKLER FERENC lesz Szekszárdról.2016.01.23./SZOMBAT!!!!!!/ 18.00-tól a Jásdi Borteraszon. Csopak Arany János u.2.

Tel: +36-30/733-0113, jasdiborterasz@t-online.hu

Megjelentek új boraink.

Addig panaszkodtunk a 14-es rizlingre, amíg elfogyott. Sokkal hamarabb mint máskor. Még jó, hogy van még a Chardonnayból, Cserszegiből és a Szürkebarátból is. Van is, meg jó is. Aki meg az új évjáratból szeretne, annak jut már a Bortársaság kérésére átkeresztelt Pinot Gris-ből és a Rozéból.

Valahogyan csak kihúzzuk kiszáradás nélkül Január végéig. Akkor meg megjön a 15-ös Csopaki. Aki végképp nem bírja, az jöhet a pincébe kóstolni. Végül is nem mindegy, hogy mi tartja bennünk a lelket a jövő nyáron!

Boldog, borélményekben gazdag új évet kíván a Jásdi Pincészet Csopakról!

2015 December 30.

Szerenád a Szőlőben.

Jásdi István és Jásdi Mari
szeretettel meghívja a hagyományos
„SZERENÁD A SZŐLŐBEN” 
koncertre  2015. augusztus 14-én 18:00-ra.

Előadók:
Hargitai Géza hegedű
Tfirst Péter hegedű
Várnagy Mihály   brácsa
Kertész Ottó cselló

A belépés díjtalan.

Időpont változás!

FIGYELEM! FIGYELEM! SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

A "Borászok a kanapén" Berecz Stéphanie-val, április 24-e helyett MÁJUS 8-án,18.00 órakor kerül megrendezésre!!!!!
Az est ára: 7.500.-/fő

tel: 30/733-0113
jasdiborterasz@t-online.hu

‹«   «   1   2   3   4   5   6   7   8   »   »›Akkor szüret

A szőlő nemcsak túlélte a kánikula heteit, de a hosszúranyúlt tél és a rövid, esős tavasz és nyárelő víztartalékaival zöldellő lombjait is megőrizte augusztus utolsó napjáig. Beérett a cserszegi és a ház előtti szürkebarát...

Új tavasz - új borok a teraszon és a vinotékában!

http://www.jasdipince.hu/?hu_aktu%E1lis,19

Új tavasz – új borok a teraszon és vinotékában!

Aki mostanában tér be hozzánk vagy valamelyik Bortársaság üzletbe, már csak elvétve találkozhat a 2011-es Jásdikkal.
Jó két hónapja leváltottuk a rozét, a 12-es  ropogós lazacszínű kékfrankos-merlot házasítással. Legalább olyan mint a 11-es. A kánikulai évjáratban sem lett silleres, nehézkes. Ehhez tényleg már csak a napsütésnek kellett megjönnie!
A rizling, ami olasz – szóval csopaki pont olyan, amilyennek lennie kell. Tartalmas, jó ivású, biztosan megisszuk az első pohár után a másodikat is.
Palackban van már a chardonnay és a cserszegi is az új évjáratból. Szerintem ebben sem fogunk csalódni.
A válogatásokból most jutottunk el a 2011-esekhez. Aki már túl van a Lőczedombi Olaszon és Szürkebaráton és kóstolta a Nagykúti Chardonnayt, annak nincs is mit mesélnem. Aki meg nem, az próbálja ki! Vannak dolgok, amihez szegényes a szókincs. A Ranolder fehérből és vörösböl is a 2009-es évjáratot koptatjuk. Teltek, szépek, hosszú ízűek és jól áll nekik az idő. Még vagy 6-8 évig csak javulni fognak. Újdonság a Merlot-Cabernet Franc 2011-ből. Illatos, gyümölcsös – nagyon szeretjük.
És hogy el ne felejtsűk: Jásdi Attila már nem csak konyhában vitézkedik. Súlyos kóstolások után megálmodta a FALCON című cuvée-borunkat, amelyhez a Képzőművészeti Egyetem diákjai között szervezett pályázaton választottunk légies grafikát. A magyar borászok között úgyis volt már minden: gépész, erdész, közgazdász, szerelő. Ügyvédből talán Ő az első.  Ha már nemcsak az ügyvédek között lesz a legjobb borász és a borászok között a legjobb ügyvéd, az lesz az igazi!

Ami pedig a tavaszt illeti, ha kicsit késett is, megjött. Ezerrel virágoznak a völgyben a mandulafák. Ilyen a világon sehol máshol nincs!
A tél meg megtöltötte vízzel a Balatont is, meg a 18 havi szárazság alatt alaposan kiszáradt talajt is a szőlők alatt. Ha minden jól megy idén is fogunk szüretelni! De addig még legalább nyolcszor odamegyünk gyalog minden szőlőtőkéhez, hogy ápolgassuk és géppel is ugyanannyiszor, hogy megvédjük. El lehet nézegetni a teraszról egy-két pohár párás csopaki mellett üldögélve.  

Útvonaltervezés a Jásdi Pincéhez

 

Legtöbben ezt keresték:  Jásdi, pince, Csopak, pincészet, borászat, bor, boros, borosgazda, borturizmus, borkóstolás, borkóstolók, Olaszrizling, Cserzsegi, Chardonnay, Pinot Blanc, Finale, Csopaki Merlot, Siralomvágó, Loczedombi, Berekháti, Nagykúti Chardonnay, Ranolder Vörös CuvéeWelapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

Szerenád a Szőlőben

Megjelent Jásdi István Szerenád a Szőlőben című birtok dokumentum-regénye. 

A könyv a birtok 200 éves történetét dolgozza fel, Ranolder János Veszprémi Püspök idejétől napjainkig. 

Vallomások családról, szőlőről, borról, Csopakról, Balatonról, birtokperekről, emberpróbáló kapálásról, ásványokról, szomjoltó esőről, életet adó napsütésről, magyar múltról és jelenről.

Ha igazán nagy élményre vágynak, olvasás közben igyanok hozzá egy pohár Csopakit is.

A könyv megvásárolható a Jásdi Pincénél, a Jásdi Vinoték és Borbárban Csopakon, ill. az Alexandra könyvesbolt hálózat üzleteiben.

 

részletek:

Nyugalmi időszak
A pár soros hirdetés, amely negyven méteres balatoni pincét és présházat ajánlott kilátással, legalább egynapos programot kínált. Úgy terveztük, utána még megnézhetjük, jól téliesítettük-e az aligai házat, nem fújták-e el a bakra állított vitorlás hajó, a Pannónia ponyváit az őszi és téli viharok.
Eszünk ágában sem volt balatoni pincét vásárolni.
Az út mentén vörös kőkereszt, a feszületre fehér mészkőmadonna néz fel, feje valamikor letörhetett, mert most elnagyolt műkő pótlás van a helyén. Amint bekanyarodunk a földútra, a csipkebokrokkal fedett domboldalon két tekintélyes, romos épület. Látványuk inkább elszomorít, mint fellelkesít.
Közelebbről körbejárva az épületet legfeljebb szánalmat érzünk. A jó arányú épületeken kívülről is jól látható repedések, a négy oszlopos portikusszal nagyvonalú tornác mögött egy lerobbant és régen elhagyott munkásszállás kellékei, a feltehetően impozáns kilátást pvc fóliával fedett ablak-lyukak ta-karják. A szomszéd présház homlokzatához ragasztott romantikus, kupolás borkóstolóba csigalépcső tömör tölgygrádicsai vezetnek föl. Mint a templomban. Az épület tulajdonosa 150 évvel ezelőtt állítólag Ranolder János veszprémi püspök volt. Aztán itt is romlás és pvc fólia. Lent a présházban az állami gazdasági időkből itt maradt beton erjesztőkádak, a tekintélyes, három boltíves mennyezeten fenyegető repedések – és más semmi. A pincébe grandiózus lépcsősor vezet le, de a szellőzőn leeresztett negyvenes izzó fényénél itt is csak a gazdátlanság képe fogad. Nem tudom, hogyan történt. Mire feljöttünk a pincéből, és a napfényes udvar hatalmas cédrusfenyői alatt egymásra néztünk, már tudtuk, hogy dolgunk van itt. Kell nekünk az épület.
Az eladók vendéglátósok. Szép tihanyi csárdájuk mellé valamikor ide is több termes vendéglőt terveztek, de régen feladták terveiket, és az épületet évek óta árulják. Javasolják, nézzük meg az engedélyezett átépítési terveket. A Tihanyba vezető negyedórás úton egymás között eldöntjük, hogy az épületet megvesszük és felújítjuk, a pincében megint bor lesz és leköltözünk. Amikor az eladók a szerződés részleteinek megbeszélése után megkérdezték, mégis mi a szándékunk a negyvenméteres pincével, csak annyit válaszoltam: nagyon alkalmasnak látjuk egy fedett úszómedence számára. Ezt a választ várták a pestiektől...
 
Kötődés
A következő héttől duzzadni kezdenek a megtermékenyült magházak, aztán a szőlőfürtök apró zöld sörétjeikkel megválnak a meddőn maradt virágoktól, és egyre jobban emlékeztetnek a termésre, amelyet mindenki ismer. A növény energiáit mostantól a bogyók növelésére fordítja. A sörétek rövid időn belül zöldborsónyiak, és lehajlik a fürt. A növényt, amelyet a virágzás alatt nem permeteztünk, most újabb veszélyek fenyegetik. Egy-egy nyári zápor után a dús lombok és a növekedő fürtök melegágyai mindenféle rossz gombabetegségnek: lisztharmat, peronoszpóra fenyegeti a termést.
Hiába metszettük egy-két szemre a szőlőt, hiába fűztük be gondosan a vesszőket a drótok közé, hiába szellős a lombfal és hiába levegős a fürtök zónája alattuk, a bakonyi szelek és a zápor utáni nap is hiába szárítják fel gyorsan a vízcseppeket, ha most nem vagyunk elég éberek, a szomszéd táblákról hamar megfertőződhet a szőlő, és gyorsan kialakulhatnak a fertőző gócok. Figyeljük az eget és járjuk a szőlőket, mint kétezer éve minden szőlősgazda. A hónap elején még előfordult egy-egy esős nap. Eddig összesen kétszer kellett permetezni, a szőlők olyan zölden virítottak, hogy öröm volt körülnézni a völgyben.
Aztán megérkezik a nyár a balatoni nyaralók legnagyobb örömére. A szőlősgazdák sem nagyon bánják, mert leginkább az olyan évjáratokat kedvelik, amikor az időjárás olyan, mint amilyennek régen az olvasókönyvek írták le a Kárpát-medencét. „Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, tavasszal és a késő-őszön esik az eső.” Ha mindehhez langyos, szőlőérlelő vénasszonyok nyara kapcsolódik, akkor érik szépen a szőlő, akkor nagyszerűek a borok. A hőmérséklet minden nappal emelkedik egy kicsit. Kitartóan fújnak a Szaharából érkező déli, szárító szelek. Most megint megúszunk egy permetezést. Mostanában gyakrabban esik meg, hogy fölébredsz az éjszaka közepén. Kimész a teraszra, ahol föléd borul a nyári égbolt, csak északon vágja ketté a ház homlokzata, és messzebb délen szennyezik Siófok fényei. Fölötted a fekete égen pislákolnak a csillagok. Ez a luxusa annak, ha az ember a szőlők között lakik. A legközelebbi szomszéd, a református templom tornya is vagy ötszáz méterre böki az eget, de világítást ilyenkor már kikapcsolják…
 
Szüret
A korai fajták, a Cserszegi, a Chardonnay már édesednek, kijárunk a szőlőbe, méregetjük a mustfokot, analizáljuk a savak mennyiségét. Úgy becsüljük, egy hét múlva elkezdhetjük szedni a ház előtti Sáfránykert dűlőben a Cserszegit, majd rövidesen követheti a Chardonnay a Nagykútról. Aztán pár nap, és jöhet a Szürkebarát a Ranolder kereszt környékéről. A Rizlingen, Furminton ilyenkor még korai gondolkodni is. A szőlők egészségesek, és egyelőre jól megtartották a savaikat. Ilyenkor napra kell eltalálni a szüret idejét, mert pár melegebb nap alatt egy-egy mustfoknyit gyarapszik a cukor, és észrevehetően csökkenhet a savtartalom. Gyorsan elveszíthetjük a leendő borok harmóniájának az esélyét. Az embereket mindenesetre felhívjuk Verbőcön, és jelezzük, hogy véget ért a nyári zabadság.
Amikor megérkeznek, a présházban, pincében újabb steril takarítás következik. Szervezünk. A szüreti napokra szüretelőket toborzunk. A szüretet még vállalják Annus néniék. Az alsóörsi asszonycsapat minden tagja betöltötte a hetvenet, egész életüket a szőlőben töltötték. Kis házaik körül gyümölcsfák és zöldséges kert. Tyúkot tartanak, és valami kis nyugdíjuk is van. Tulajdonképpen nincs szükségük a pénzre, de szeretik a szüreteket, és jól jön az a kis pénz a Pesten élő unokának, aki most akar férjhez menni. Az asszonyok csak vasárnap nem érnek rá. Felváltva járnak a felsőörsi katolikus vagy az alsóörsi református templomba, sőt néha Füredre a Gyülibe is elnéznek – végül is ezek is eresztények! Pesti embernek rossz tapasztalataik miatt nem dolgoznak, de nekem már elfelejtették városi múltamat. Beosztjuk az erjesztő edények kapacitását, fuvart intézünk, és folyamatosan figyeljük az időjárási előrejelzéseket…
 
Megosztás: FaceBookTwitterIWIWFelvétel a kedvencekhez www.digg.com www.del.icio.us startlap


 

http://www.nfu.hu/

 

Jásdi Pince | Impresszum | design. | | Tartalom: Jásdi Pince Csopak | 1994 - 2017 | Klikk: 24006 | User: 8410
JÁSDI PINCE CSOPAK BORÁSZATI KFT. 8229 Csopak, Arany János u. 2. Jásdi Pince Csopak
2010. november 20.

Bezárás Bezár

Web Site Info

Weboldalunkon az alábbi szavakra kereshet: Jásdi, pince, Csopak, pincészet, borászat, bor, boros, borosgazda, borturizmus, borkóstolás, borkóstolók, Olaszrizling, Cserzsegi, Chardonnay, Pinot Blanc, Finale, Csopaki Merlot, Siralomvágó, Loczedombi, Berekháti, Nagykúti Chardonnay, Ranolder Vörös Cuvée, szolo, szolosgazda

Címsorunk tartalma: Szerenád a Szőlőben - Jásdi Pince

Oldalunk rövid leírása: Csopaki Jásdi Pince Weboldala. A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a csopaki borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen 20 hektár területen.

Oldalunk készült: 2010. november 20.

 

Creatix Kereső | Google kereső | Füredi Linktár

 


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Csopaki Jásdi Pince Weboldala. A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a csopaki borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen 20 hektár területen.

Tulajdonos: JÁSDI PINCE CSOPAK BORÁSZATI KFT.

Kapcsolat: 8229 Csopak, Arany János u. 2.

Címsorszöveg: Szerenád a Szőlőben - | Jásdi Pince | Csopaki Jásdi Pince Weboldala. A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár - a csopaki borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen 20 hektár területen.

Szlogen:

Linkfelhő: Jásdi, pince, Csopak, pincészet, borászat, bor, boros, borosgazda, borturizmus, borkóstolás, borkóstolók, Olaszrizling, Cserzsegi, Chardonnay, Pinot Blanc, Finale, Csopaki Merlot, Siralomvágó, Loczedombi, Berekháti, Nagykúti Chardonnay, Ranolder Vörös Cuvée, szolo, szolosgazda

Készült: 2010. november 20.

Keresők:
Creatix Kereső | Google kereső
| Füredi Linktár


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár