17 szüreten keresztül első osztályú natúr, parafa dugót használtunk. Már annak is legalább 10 éve, hogy a burgundi palackok nyakrészét jobban kitöltő, tökéletesen záró, 25 milliméter átmérőjű dugókra váltottunk. Panaszkodtak is eleget a dugóhúzóval nehezen birkózó pincérek és borisszák. A Tesco-ban vásárolható dugóhúzó jellegű eszközök csak arra voltak képesek, hogy szétdarálják vagy lyukat vájjanak a közepébe. Rendes dugóhúzónak persze meg sem kottyant.
Nem volt viszont folyós palackunk, átázott dugónk, korán oxidálódott, és csak elvétve dugós borunk. Hiába álltak át lassan Ausztriában, Németországban, aztán itthon is egyre többen a csavarzárra, mi kitartottunk. Elfogadtuk ugyan, hogy a jó minőségű csavarzár 2-3 olykor négy évig is megőrzi a bor minőségét, láttuk, hogy a pincérek könnyebben kezelik és alkalmasabb a palackban megmaradó bor zárására, de először mi is csak kipróbáltuk. Tavaly csavarzár került az összes rozéra. Megtanultuk, bevált.
Idén ugyanez a nagyon jó minőségű csavarzár kerül minden borunkra. Kivéve a leghosszabb érlelésre szánt vörös és fehér Ranolder-t és a Siralomvágó-t. Ezeket olyan gáz-kromatográffal egyenként bevizsgált, különleges minőségű parafa dugóval zárjuk, ahol kizárt a TCA jelenléte. Dugó-ízű Jásdi borral már senki nem fog találkozni. Mert túl sok munka van egy palack borban ahhoz, hogy nyitáskor csalódást okozzon! Jásdi I.