Immár 25 éve műveljük a szőlőket és készítjük a Jásdi borokat együttműködésben a tájjal és a természettel.
Aki innen körülnéz, annak nem kell magyarázkodnunk. A terméskővel fedett Terasz nem akar versenyezni a táj régebbi épületeivel: a lassan kétszáz éves, klasszicista püspöki borházzal vagy a református templommal. Együtt belesimulnak a Csopak és Paloznak között fekvő, szőlővel borított völgybe.
A ház körül fekvő szőlők állapotát naponta érzékeljük ablakainkból. A művelésében nincsen szükségünk gyom-és rovarirtó szerekre. A talajt olyan ritkán bolygatjuk, amennyire csak lehet. Egészséges szőlő csak a talaj felszínén és a mélyben is ép élőkörnyezetben terem. Értünk is dolgoznak a talaj lakói és a talajtakaró növényzetben élő rovarok, madarak.
A tornácon nyaranta tíz- tizenkét molnárfecske pár költ, van, hogy háromszor is. Esténként a helyüket denevérek veszik át a levegőben. Segítségünkre vannak a zivatarokat rendszeresen követő, szárító bakonyi szelek is. Egy-egy átlagos évben fele annyi gombaölőszeres permetre van szükségük, mint az ország más tájain. 2021-ben és 22-ben mindössze háromszor permeteztünk. Természetesen zöld szerekkel.
Az ősi kőből rakott pince ideális helyszín a borok egészséges fejlődéséhez. Borválogatásainknál a feldolgozás során kerüljük a fölös beavatkozásokat, spontán, itt honos élesztővel erjednek és nem használunk föl szintetikus vegyi anyagokat. Válogatásainkat nem szűrjük. Könnyített palackokba töltjük és natúr karton dobozokba csomagoljuk borainkat.
Minden lehetséges felületen – ahol nem zavarja a táj képét – napelemeket telepítettünk, és a rendelkezésünkre álló összes eszközzel törekszünk a fenntarthatóságra. Azt szeretnénk, ha a kis birtok és a kétszáz éves borház utánunk is jól szolgálná gyermekeink, unokáink nemzedékét, az általunk gondozott tájban gyönyörködhetnének az ide látogatók és a csopaki borok száz év múlva is messzire vinnék a vidék hírét.